Lynch-spaning: Bygghandeln stekhet

Peter Lynch är en legendarisk investerare som är känd för att ha använt egna personliga erfarenheter som en av beslutspunkterna för investeringar. Exempelvis få en känsla för hur en butikskedjas försäljning går genom att notera hur mycket folk det brukar vara i butikerna när man går förbi.

En kort Lynch-spaning som väl inte gått särskilt många förbi är att bygghandeln är stekhet just nu sedan några månader. Förmodligen har den sociala distanseringen gjort att folk blivit motiverade att förbättra sina hem både för att man spenderat mer tid i dom när man jobbat hemifrån och för att man förutspår en hög grad av hemestrande. Jag har själv varit i bygghandeln ett antal gånger det senaste och det är fullt ös där även när jag kör förbi på vardagar dagtid, gissningsvis p g a permitterade människor som tar tillfället i akt att renovera på betald permitteringstid.

Frågan är vilka andra sektorer som också gynnas av detta. Givetvis underleverantörer och andra relaterade sektorer till bygghandel såsom sågverk etc, vilket jag även fått bekräftat ryktesvägen. Men även möbler och hemelektronik kan jag tänka mig får ett uppsving i försäljning när man vill uppgradera sitt hem på olika sätt.

För att omsätta detta i konkreta investeringsmöjligheter kan tänkbara kandidater kanske vara ex Byggmax, den enda aktie jag kan komma på på rak arm. Fler förslag?