Saab avser sälja andel i Vricon

Som många kanske känner till utvecklade Saab för många år sedan en mycket avancerad teknik för att ta tvådimensionella bilder ur olika vinklar, sammanfoga dessa och utifrån detta bygga en tredimensionell geometri. Detta hade en tillämpning inom navigering för robotar. Kring 2011 sålde man de konsumentrelaterade rättigheterna – i form av C3 Technologies – för den här tekniken för ca 1 miljard kronor till vad som sägs vara Apple.

Idag släppte Saab ett pressmeddelande att man avser sälja sin del i ett samägt bolag där man jobbat med vad jag tolkar som är samma teknik men för militära och företagstillämpningar, återigen för ca 1 miljard kronor. Jag har haft förmånen att få se den här tekniken demonstreras för några år sedan och jag kan säga att den är oerhört imponerande.

Oerhört kul att se svensk ingenjörskonst fira nya segrar! Om nu bara media och andra grupperingar kunde begripa att en försvarsindustri i världsklass är något att vara väldigt stolt över och en förutsättning för att kunna ha någon som helst handlingsfrihet försvarspolitiskt och militärt. Det är även faktiskt något av ett ultimat nationellt mål för många andra länder, testa själv att diskutera det med någon intresserad som har sitt ursprung i andra delar av världen. Påfallande ofta kan de inte begripa varför vi i Sverige ska skämmas över och klanka ner på något av det finaste vi har, en av de mest värdefulla nationalklenoder man kan ha – en oerhört kompetent försvarsindustri.

Läs pressmeddelandet här: https://www.avanza.se/placera/telegram/2020/06/24/saab-saab-ska-salja-i-samriskforetaget-vricon-for-over-en-miljard-kronor.html