Boktips: Sleeping Giants

Jag älskar egentligen att läsa böcker, men tid är ju en bristvara så det intresset får tyvärr ofta stryka på foten till förmån för andra saker. I semestertider får man ju dock lite mer tid så jag har börjat läsa en av alla de böcker jag som så ofta köpt för att jag tycker den verkar bra, men aldrig börjat på eftersom jag inte riktigt hunnit/prioriterat det. Boken heter Sleeping Giants av Sylvain Neuvel. Jag är inte någon expert på gränser och definitioner av olika litteraturgenrer, men jag skulle gissa att detta klassas som någon form av science fiction som utspelar sig i ett samhälle motsvarande vårt idag. Boken har ett stort inslag av teknologi i form av att en/flera omvälvande sådana upptäcks som får effekter på ett globalt plan. Olika mäktiga intressen är naturligtvis intresserade av att få kontroll över teknologin och kunna använda den för sina egna syften. Teknologin skildras också på ett mer personligt konkret plan utifrån de personer som arbetar direkt med teknologin för att utforska den och lära sig hantera den.

Författaren har använt en väldigt intressant struktur för bokens uppbyggnad. Varje avsnitt är ett slags intervju-/förhörsprotokoll. Mellan vilka varierar, men en av parterna är alltid densamma. Jag gillar den här typen av annorlunda strukturer för böcker, och jag kan tycka att världens författare oftast i onödan håller fast benhårt vid de traditionella kapitelindelningarna som följer ett ganska likartat mönster, varför inte experimentera lite?

Jag har faktiskt inte läst färdigt boken än, och jag vill heller inte riskera några spoilers, så jag nöjer mig nog med att berätta så här mycket. Jag gillar boken mycket måste jag säga, även om den inte är helt fantastisk. Draget med protokollen som struktur och även några av karaktärernas uttryckssätt är väldigt likeable i mitt tycke, men samtidigt känns storyn som att den sker lite på avstånd på något sätt och man blir inte sådär hejdlöst engagerad att man bara måste läsa vidare för att det är så spännande, boken griper inte riktigt tag i en. Men som sagt ändå en bra och intressant bok med en fascinerande grundstory som jag absolut kan rekommendera om man gillar den här typen av böcker. Jag gillar typen av science fiction som utspelar sig i väldigt nära det verkliga samhället idag, men med någon liten förändring, som i det här fallet viss banbrytande teknologi.

Jag har läst boken på engelska som är originalspråket så jag vågar inte gå i god för svenska översättningar, de kan i mitt tycke vara pinsamt dåliga ibland om man har otur. Jag läser gärna på engelska själv då jag inte upplever att det hindrar mig. Någon enstaka gång ibland får man kanske kolla upp ett ord men det ser jag som ett plus då det utökar mitt engelska ordförråd.