Aktuellt boktips: The Next 100 Years

Ofta när jag är ute och reser i världen köper jag en bok på flygplatsen. Framför allt i USA tycker jag att de bokhandlarna ofta har ett intressant utbud jämfört med svenska bokhandlar. Den här gången gissar jag att det kan ha varit på JFK eller O’Hare. Boken hette The Next 100 Years och visade sig vara oerhört intressant. Jag har förvånats över hur flera förutsägelser i boken har fallit in. Boken är skriven av George Friedman som driver vad som verkar vara näst intill en privat, kommersiell underrättelsetjänst i bolagsform. Bara en sån sak är ju ganska häftig.

En förutsägelse han gjorde var att Ryssland skulle ta över territorium från Ukraina. Krimhalvöns invånare kan ju skriva under på att detta har inträffat. En annan var att Ryssland skulle ta över territorium från Vitryssland. Båda dessa aktioner är geostrategiskt oundvikliga för Ryssland menar Friedman. Och enligt ett av Cornucopias inlägg i dag verkar förutsägelsen om Vitryssland inte långt borta heller.

The Ukraine and Belarus are everything to the Russians. If they were to fall into an enemy’s hands – for example, join NATO – Russia would be in mortal danger. Moscow is only a bit over two hundred miles from the Russian border with Belarus, Ukraine less than two hundred miles from Volgograd, formerly Stalingrad. Russia defended against Napoleon and Hitler with depth. Without Belarus and Ukraine, there is not depth, no land to trade for an enemy’s blood.

The Next 100 Years av George Friedman

Boken rekommenderas starkt till alla med intresse för maktbalansen i världen och för vilka faktorer som driver de makrokonflikter vi ser.