Investera i distansarbetstrenden – Slack vs. Microsoft

Under finanskrisen var det ju en och annan med is i magen som t ex köpte bankaktier när de var näst intill värdelösa och tjänade givetvis hiskeliga pengar på detta. Många gånger under Coronakrisen har jag funderat över hur man skulle kunna göra något motsvarande nu. Det mest motsvarande skulle väl vara att gå in tungt i flygbolag, hotellkedjor och liknande kanske, men så mycket is i magen har jag inte riktigt. Jag är dels rädd att pandemin blir långvarig och jag tror även att många företag kommer inse att man klarar sig ganska bra utan att spendera pengar på tjänsteresor i den omfattning man gjorde innan krisen. Och affärsresor är mer eller mindre oumbärliga för både flygbolag och hotellkedjor skulle jag tro.

Ett mer försiktigt bet investeringsmässigt skulle istället vara att satsa på företag som underlättar för distansarbete då jag tror att dessa får en positiv trend oavsett om pandemin blir långvarig eller inte. Här finns många sätt att tänka men ett av de mest uppenbara är ju it-stöd för samarbete mellan distansarbetare. De två tydligaste spelarna jag kommer att tänka på är då Slack och Microsoft med sitt Teams.

SlackMicrosoft Teams
ProduktpaketeringStand-aloneBundlad med Office365
Daily active users12+ miljoner (oktober 2019)75 miljoner (april 2020)
Aktiv användningstid per dagca 90 minuter?
Organizations subscribing750 000 (juni 2020)?
Organizations w Paid Subscriptions122 000 (juni 2020)?
Paid customers ökning YoYca 30%?
https://cdn.statcdn.com/Infographic/images/normal/20028.jpeg

Tydligt är att Microsofts användningsantal ökat kraftigt för Teams och man har sprungit förbi Slack på kort tid. Men det verkar även finnas risk för äpplen och päron i definitionen av Daily Active Users som saknar standardiserad definition. Slack verkar i stor utsträckning vara en tjänst som företag använder för att de verkligen gillar den. Deras prismodell verkar fungera som så att man börjar gratis och kan hålla på så ganska länge, men vid någon punkt börjar man betala. Det verkar vara väl uttänkt prismodellmässigt då jag förstått det som att Slack i någon mån ersätter e-post som kommunikationssystem och det kan ju ta tid att förändra den kulturen kan jag tänka mig.

Microsoft Teams bundlas med Office och om mina fördomar om Microsoft fortfarande håller så lär inte deras försäljning drivas av hur mycket användarna älskar produkten utan mer av hur effektivt de kan distribuera sin produkt till den enorma mängd av redan befintliga kunder som finns med Office365. Microsoft har ju använt den taktiken många gånger innan med stor framgång på olika sätt så jag menar inte att det inte kommer fungera affärsmässigt.

Grovt sett ser det ut som att Slack senaste åren lagt till ungefär 4-5 miljoner användare per år. Historiskt har man haft ca 30-35% av dessa som betalande kunder och andelen verkar ha en försiktigt positiv trend. Min känsla är att man över tid borde kunna öka andelen betalande kunder med tanke på att tjänsten verkar väldigt omtyckt och man har väldigt aktiva användare. Om jag förstår det rätt finns det en uppsjö av integrationer för Slack till alla möjliga andra system som också ger en lock-in-effekt kan jag tänka mig. Om man extrapolerar kurvan grovt enligt detta låter det inte orimligt att Slack kan dubbla sitt antal betalande användare inom två år. Hotet mot det är väl dels Teams som kommit in på marknaden senaste åren och säkerligen även andra kandidater som både finns och lär dyka upp som kan göra att trenden i tillväxt och andel betalande kunder istället avtar. Min känsla är dock att Slack och Teams inte är 100% jämförbara och därför inte alltid direkta konkurrenter.

I dagsläget omsätter Slack ca 630 MUSD och når med det ett EBIT på -588 MUSD. Man har alltså en hyfsad bit kvar till lönsamhet. Operating expenses har ökat kraftigt det senaste och känslan är att man investerar i fortsatt tillväxt. Förutsatt att man snart nått en nivå på dessa som gör att de kan plana ut så kan det bli väldigt lönsamt. Men fortsätter operating expenses att växa på samma sätt kommer man aldrig bli lönsamma. Jag håller det dock för mer sannolikt att man låter kostnaderna svälla just nu för att kunna springa snabbare och ta en större del av marknaden innan konkurrensen hårdnar.

Jag gjorde lite egna snabba modelleringar och i ett baseline till high-scenario tror jag att man kring årsskiftet 2022/2023 skulle kunna ha ca 12-15 miljoner betalande användare jämfört med dagen ca 5 miljoner, omsättningen kan då tänkas motsvaras av ca 1,6-2,7 GUSD jämfört med dagens ca 630 MUSD. Lönsamheten är ju dock än mer osäker som nämnt, men jag gissar på att den då landar i spannet 60-1100 MUSD att jämföra med dagens förlust på nästan 600 MUSD. I ett mer pessimistiskt scenario med ökad konkurrens som ger avfallande tillväxt på antal användare, minskad andel betalande kunder samt svagt minskande priser till följd av låg pricing power gissar jag på att man vid årsskiftet 2022/2023 istället når ca 7 miljoner betalande kunder vilket då ger en omsättning på ca 790 MUSD vilket ger en förlust på ca 870 MUSD.

Microsoft Teams släpper tydligen inte särskilt mycket siffror om betalande kunder etc vad jag kan se så det gör det lite svårt att analysera. Rent investeringsmässigt får man även väldigt mycket annat på köpet om man investerar i Microsofts aktie, bra eller dåligt. Office verkar stå för ca 30% av Microsofts omsättning och där är väl Teams en delmängd. Slack däremot är ett enproduktsföretag än så länge och ger en mer ren exponering mot den här distansarbetestrenden även om Microsoft väl har fler affärsområden som kan tänkas gynnas av den, t ex molntjänster.

Slutsats

Microsoft släpper för lite data och den utgör för liten del av deras verksamhet för att det ska kännas vettigt att köpa Microsoft just specifikt för att rida på distansarbete-trenden på det här sättet. Slack ger en bra exponering mot detta via aktien och god potential finns absolut, men det kräver god tillväxt, fortsatt pricing power och att man får kontroll på sina driftskostnader. Om man utgår från mitt high scenario och ett P/E på 15 skulle detta motsvara ett aktiepris på ca 30 USD (korrigerat efter ett formelfel i Excel). Precis däromkring aktiepriset ligger idag. Kanske har marknaden i genomsnitt gjort ungefär samma analys som jag?

Ge gärna din åsikt här nedan:

Vad tror du om Slacks position vid årsskiftet 2022/2023?
  • Add your answer

#Aktieanalys#Aktier#Distansarbete#Microsoft#Slack

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *