Bankerna flyttas nedåt i värdekedjan?

Jag läser idag i Svenska Dagbladet om att Handelsbanken fortsätter med sina nedskärningar och reflekterar över en tanke jag länge haft gällande de svenska större bankerna.

Jag använder Länsförsäkringar som privat bank. Som tekniskt intresserad ville jag för omkring två-tre år sedan naturligtvis testa Apple Pay då det ser ut som en möjlighet att minska behovet av att ofrivilligt bära runt på en massa plastbitar i fickan. Då märkte jag att Länsförsäkringar inte stödde Apple Pay och av deras kommunikation att döma var detta inte på gång inom överskådlig framtid heller.

Ungefär vid samma tid fick jag erbjudande från fintech-bolaget Klarna om att testa Klarnakortet, som då var helt nytt och även helt gratis. Detta hoppade jag på eftersom även detta var lite tekniskt intressant tyckte jag, man kunde via appen styra om det man betalade med kortet skulle hamna på faktura hos Klarna eller dras direkt från bankkontot. Då insåg jag snabbt också att Klarna ju stödde Apple Pay! Lite halvt av misstag hade jag alltså upptäckt ett helt gratis sätt att använda Apple Pay helt friktionsfritt genom att sätta Klarna som en mellanhand mellan mig och Länsförsäkringar bank.

Här ser man skillnad på ett visionärt och framsynt företag med en dynamisk, ständigt förändrande och innovativ affärsmodell och ett äldre, långsamt företag utan framåtblickande med en helt statisk affärsmodell. Som sagt placerade sig Klarna mellan mig och banken. Sedan dess har jag knappt använt mina vanliga bankkort längre, jag kommer inte ens ihåg koden till något av dom. Enda undantaget är när man ska ta ut kontanter i bankomater, då funkar inte Klarnakortet. Kortet är dessutom gratis och Apple Pay ger mig möjlighet att betala snabbare och enklare med ansiktsigenkänning istället för sifferkoder. Dessutom får jag kvittot mer eller mindre i realtid som pushnotis, och får därmed bekräftat att beloppet som faktiskt drogs var korrekt, vilket kan vara skönt i vissa situationer då man kanske inte litar helt hundra på den man handlar av.

Klarna är numera den part jag egentligen har all interaktion med gällande betalningar fysiskt (då i symbios med Apple). Så enkelt kapade de relationen mellan mig och banken. Länsförsäkringar förflyttades ner i värdekedjan till en relativt ointressant underleverantör som jag ibland (pust suck och stön) måste interagera med för att betala räkningar eller liknande. Länsförsäkringar vägrar dessutom att hoppa på Apple Pay-tåget och jag skulle kunna betala en bra slant för att få veta hur strategin de baserar de beslutet på ser ut! Samtidigt nyttjar Klarna datan över mina köpmönster och liknande betydligt bättre än Länsförsäkringar som jag misstänker gör absolut ingenting med den. Och tillsammans med Apple tillhandahåller Klarna en oerhört bra kundupplevelse för betalningar som är både extremt snabb och känns betydligt säkrare än kort + kod.

Avgör själva vilka ni tror har mer framtidsvisioner:

Rösta eller lägg till ett eget alternativ:

Vad tror du om svenska storbankers framtid för konsumentmarknaden?
  • Add your answer

#Affärsmodeller#Apple#Bank#Fintech#Handelsbanken#Klarna#Länsförsäkringar

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *