Sverige/USA: Omvänt förhållande mellan politisk vänster/höger och Coronastrategi

Ett intressant fenomen är hur man i Sverige ofta hittar Folkhälsomyndighetens och Tegnells strategis mest högljudda försvarare på den politiska vänsterkanten. Mycket av den skarpare kritiken har kommit från högerkanten, exempelvis SD m fl (även om jag egentligen generellt motsätter mig att SD kallas höger då de verkar vara ett socialistiskt parti till stora delar) som önskar kraftigare åtgärder mot spridningen av viruset.

I USA däremot, är min uppfattning att det är precis tvärtom. Där strider vänsterkanten för så hård lockdown som möjligt, medan på högerkanten ser man det som ett ingrepp i de fri- och rättigheter man har som amerikansk medborgare, och att ekonomin tar oproportionellt stor skada av den typen av åtgärder. Gällande munskydd verkar högerkanten tycka att det är mer eller mindre ett förtryck att tvingas använda munskydd på allmänna platser, medan vänstern omfamnar det. I Sverige återigen, är min känsla att det är tvärtom. Moderaterna t ex har i flera sammanhang pläderat för munskydd i kollektivtrafiken medan vänsterkanten verkar backa Tegnells motstånd mot munskyddet som åtgärd

Detta belyser kanske den enorma skillnad i politiskt spektrum som finns mellan USA och Sverige. Moderaterna/KD som är våra partier längst ut till höger är ju som bekant förmodligen längre till vänster i de flesta avseenden än vad demokraterna är i USA. Det är nog en orsak till att det har blivit såhär. Sen spelar självklart även det kommande presidentvalet i USA in här. Trump önskar ett gynnsamt läge för att kunna bli omvald medan Biden önskar att allt går åt skogen så att rösterna flyr till honom. Den amerikanska frihetsmentaliteten och allmänna skepsis mot myndigheter, framför allt på högerkanten, är också en faktor att beakta.

Jag kom över en relativt färsk artikel skriven ur ett amerikanskt demokrat-perspektiv i LA Times. Och där blir man ju lite fundersam över hur det står till med kunskaperna och sanningsenligheten. Ex säger de att vi har högre dödsfall per capita i Sverige när de i verkligheten har gått om oss. Kanske låg vi ungefär lika när artikeln skrevs. Men de skriver också att ett byte till den svenska modellen skulle innebära långt fler döda än USA har idag. Hur den logiken ser ut vet jag inte då de som sagt i bästa fall låg jämsides i dödsfall per capita med oss när artikeln skrevs och de var i en kraftigt stigande trend medan vi legat väldigt “flat” länge i Sverige.

Å andra sidan har ju Trump sin vana trogen gjort en hel del märkliga utspel från sitt håll. I det fallet måste man ju ibland jobba lite för att få den riktiga bilden eftersom svensk media alltid vinklar allt en republikansk president gör så negativt det går. Det har åtminstone varit så så länge jag varit politiskt medveten nog att läsa om amerikansk politik. Jämför ex svensk medias rapportering om Bill Clinton och Obama med George W. Bush och Donald Trump.

Ett väldigt intressant fenomen är det i alla fall. Jag vet inte om det finns så många exempel på där svensk höger och amerikansk vänster har samma åsikt i en fråga och svensk vänster och amerikansk höger har den motsatta i samma fråga?

#Amerikansk politik#Coronastrategi#Donald Trump#Folkhälsomyndigheten#Joe Biden

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *