Hyperloop: Världens första passagerartest

Hyperloop – ursprungligen ett koncept presenterat av Elon Musk om jag förstått det rätt – är en av få lösningar för kollektivtrafik som jag tror kan vara konkurrenskraftig över tid inräknat den tid som krävs för projektering och uppbyggnad utöver en lång användningstid. Enkelt förklarat är det aerodynmiska “poddar” som med hjälp av maglev-teknik färdas i täta vakuumrör. Dvs det krävs inga lok eller liknande för framdrivning och därmed kan man ha tätare avgångar med mindre enheter jämfört med tåg.

Höghastighetståg som diskuteras av politikerna i Sverige känns spontant för mig som ett värdelöst val. Endast marginellt snabbare och bättre än dagens tåg men till en enorm investeringskostnad och därtill mycket lång uppbyggnadstid. Något som är omodernt idag kommer knappast vara konkurrenskraftigt till de nya alternativ som finns om 20 år när höghastighetståget är klart. Hyperloop lär väl vara minst lika dyrt att bygga som höghastighetståg, förmodligen betydligt dyrare, men prestandan är också fantastiskt mycket bättre där hastigheter på över 1000 km/h bör vara möjligt. Det är ett betydligt mer framtidssäkert alternativ. Men Stefan Löfven, Miljöpartiet m fl slår mig inte direkt som ett gäng som skulle förstå potentialen i Hyperloop och än mindre som några som skulle realisera något projekt med den. Symbolpolitik är ju det viktiga för Miljöpartiet, och Hyperloop skulle ju faktiskt kunna ha en reell effekt. Här snackar vi flygplanshastigheter men utan allt logistiskt krångel som takeoff och landning innebär för flygplan. Flygplanshastighet men tågets smidighet åtkomstmässigt.

I det här fallet är det Richard Bransons Virgin som har byggt en 500 m lång testanläggning i Nevadaöknen och där man alltså nu i dagarna har genomfört de första testerna med passagerare. Tekniken är som sagt väldigt intressant och har stor potential men det finns så klart även problematik med den. Att svänga banan är till exempel inte särskilt enkelt av lätt insedda skäl. Men den här tekniken kommer ju till sin rätt vid transport över längre sträckor och då bör man kunna åstadkomma långa svängradier.

Vad är dina tankar om Hyperloop?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *