Uppdatering: Hur många har haft Corona i Sverige?

Tidigare i höstas skrev jag ett inlägg där jag spekulerade i hur många som haft corona hittills i Sverige, i någon slags försök att bedöma om vi kunde vara nära flockimmunitet eller inte. Min bedömning då, 26 oktober, var det någonstans mellan 900 000 och 1,4 miljoner personer. Alltså inte i närheten av flockimmunitet enligt min hobbyepidemiologiska bedömning.

Sedan dess har mycket hänt. En andra våg av pandemin sveper över Sverige. Mycket tyder på att denna blir minst lika svår som den första vågen, förmodligen ännu svårare. Många faktorer gör det svårt att jämföra den första med den andra vågen.

Jag har filat lite mer på min excelmodell samt lagt in data över smittade och IVA-vårdade m.m. sedan 26 oktober till nu, och min bästa uppskattning är att ca 2,8 miljoner svenskar nu har haft Corona. Mitt low-high-intervall runtom denna best guess är 1,6 miljoner till 5,3 miljoner. Flockimmunitet sägs ju av experterna ligga någonstans mellan 40-60%. Ungefär halvvägs mellan noll och flockimmunitet bör ju smitthastigheten börja avta rent matematiskt om smittspridningen antas följa en S-kurva som först är exponentiellt växande och sen övergår i exponentiellt avtagande, som så mycket annat här i världen. Och det är ju någonstans kring mitten mellan noll och flockimmunitet vi är just nu då enligt min bästa gissning. Våren 2020 var det ju uppenbarligen säsongseffekten som fick vågen att avta men det kan det ju inte vara nu. Kanske är det därför vi sett IVA-vårdade falla de senaste dagarna för första gången på länge. Å andra sidan kan det om vi har otur bara vara brus i kurvan att IVA dippar tillfälligt efter helgerna.

Vad tror du?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *